Çaycuma’da son haftalarda ani hayvan ölümleri görülmesi üzerine İlçe Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü tarafından detaylı bir inceleme başlatıldı. Ölen hayvanlardan numune alınarak Etlik Veteriner Kontrol Merkez Araştırma enstitüsüne gönderildi. Ayrıca enstitüden uzman talep edildi. Enstitüden gelen patoloji uzmanı Dr. Yavuz ULUSOY , Toksikoloji uzmanı Özgür KUZUKIRAN ve İlçe Müdürlüğü veteriner hekimleri tarafından yapılan araştırmada hayvan ölümlerinin kanyaş otu zehirlenmesi olarak şekillendiği tespit edildi.
KANYAŞ OTUNDA SİYANÜR ZEHİRİ VAR
Kanyaş otu normalde zehirli bir yem bitkisi değildir. Ancak kurak iklimlerde dere kenarlarında yetişen ve ya yağmur yağmasından sonra özellikle buğday hasadı yapılan tarlalarda ve mısırı biçilen tarlalarda yeni yetişen kanyaş otunda yüksek miktarda siyanür bulunmaktadır. Bu otu yiyen hayvanların gaza bağlı karında şişkinlik, solunum güçlüğü, salya akıntısı ve kaslarda titreme sonrasında çok kısa sürede öldüğü görülmekte. Bitki büyüdükçe içindeki zehir azaldığından belirtiler hafif olmakta ve ölmeden atlattığı da görülmektedir.
BİLGİLENDİRME YAPILDI
Enstitüden gelen patoloji uzmanı DR. Yavuz ULUSOY, Tokosikoloji uzmanı Özgür KUZUKIRAN , İlçe Müdürü Ali Özgür USLUBAŞ ve Veteriner hekim Sedat EREN ölümlerin olduğu Torlaklar Köyü ile Yeni köyde incelemelerde bulunarak muhtar ve köy sakinlerine zehirlenmeler hakkında bilgilendirme yapıldı.
KORUNMA SADECE OTU YEMESİNE ENGEL OLMAK
Zehirli otu yiyen hayvanlarda tedaviye cevap alınamadığından korunma sadece bu otların yetiştiği tarlalarda havyaların otlatılmaması şeklindedir. Özellikle yaz aylarında yağmur yağdıktan sonra buğday anızlı ve mısır biçilen tarlalarda hayvanlar gezdirilmemeli. Ayrıca yabancı ot ilaçlamasıyla da otlar yok edilebilmekte ancak bu yöntemin zararları çok olduğundan tavsiye edilmemektedir.