T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Amerikan Beyaz Kelebeği ile Mücadele

Yayın Tarihi : 21.09.2021

    Amerikan Beyaz Kelebeği Zararlısının asıl zararı yumurtadan çıkan larva denilen kurtçuklar yapmaktadır. Bu zararlı yumurtalarını genellikle yaprağın altına nadiren de yaprağın üst kısmına bırakmakta, yumurta kümesinden çıkan kurtçuklar yaprakta beslenmeye başlamaktadır. Bu dönemde toplu halde yaşayan kurtçuklar üzerlerine bir ağ tabakası örerek yaşamlarına devam ederler. Beslenmesini tamamlayan her bir birey bireysel yaşamaya başlar ve ardından pupa dönemine girerek ikinci döl zararı ya da ertesi yıl erginleri meydana getirmek üzere toprağın çatlakları, çatı araları ya da ağaç gövdesindeki çatlaklara gizlenmektedir.

    Böceğin ikinci nesil zararını oluşturmak üzere bu günlerde yumurta paketlerini yaprak altlarına bırakmaya başlamıştır. Mücadelede öncelikli olarak Entegre Mücadele Prensipleri hedef alınmalı gerek kalınması durumunda ise son çare olarak Kimyasal Mücadele uygulamaları tercih edilmelidir.

    Üreticilerimizin tarlalarını kontrolleri sırasında yapraklarda yumurta paketleri, larva kümeleri ve örülmüş ağlar ile karşılaştıkların da bunları öncelikle budama makası ile kesmek suretiyle imha etmeleri gerekmektedir. Kültürel ve Mekanik Mücadele yöntemi kullanarak böceğin yumurta paketlerinin yapraklarla birlikte toplanarak imha edilmesi tercih edilmelidir. Popülasyonun yüksek seyretmesi halinde ise ilaçlı mücadeleye başlanmalıdırlar. İkinci nesile karşı ilaçlama zamanı başlamıştır. İlaçlı mücadelede özellikle arılara zarar vermeyen çevre dostu ilaçlar kullanılmalıdır.

    Bakanlığımızca ruhsatlandırılan bitki koruma ürünlerine Bakanlığımız (https://bku.tarim.gov.tr) web sayfasında yer almaktadır. Ayrıca detaylı teknik bilgi için İl/ İlçe Müdürlüklerimize başvurunuz.