T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Zonguldak Su Ürünleri Çalıştayı Gerçekleştirildi

Yayın Tarihi : 27.10.2021

ZONGULDAK SU ÜRÜNLERİ ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası ve Zonguldak Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından organize edilen Zonguldak Su Ürünleri Çalıştayı; üniversite, kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile akademisyenlerin katılımı ile Dedeman Otel'de gerçekleştirildi. Zonguldak Valisi Sayın Mustafa Tutulmaz'ın açılış konuşmaları ile başlayan çalıştayda Zonguldak ili için üretim, istihdam ve ihracat potansiyeli taşıyan "Su Ürünleri Yetiştiriciliği" konusu değerlendirildi.

Zonguldak'ın geçen yüzyılın başlangıcında kömürle, ortalarından itibaren demir-çelik ile ülkemizin önemli kalkınma odaklarından birisi olduğunu belirten Vali Tutulmaz, zaman içerisinde kömürün alternatif enerji kaynaklarının bulunmasıyla veya daha ucuz kömüre ulaşılması ile ilimizin ekonomik olarak sıkıntı yaşamaya başladığını ifade ederek ilimizde sektörel çeşitliliğin sağlanmasının önemini vurguladı.

Vali Tutulmaz "Biz hemen denizin kıyısındayız ama balıkçılık sektöründen istediğimiz şekilde verim alabileceğimizi söyleyemeyiz. Sadece avcılık var, o da avcılıktan öte biraz hobi amaçlı yapılan bir avcılık gibi. Çok kısıtlı sayıda kişinin belki profesyonel yaptığı ve denizden yeterince faydalanamadığımız bir durumla karşı karşıyayız. Gıdanın en yararlısı insan sağlığına en faydalı olan deniz ürünleri ama bunun tüketimine baktığımızda da yine toplum olarak çok sınırlı sayıda sınırlı kilogram veya adet balık ve deniz ürünlerini tüketiyoruz. O zaman biz hem daha fazla tüketebilmek adına hem daha fazla verim elde edebilmek adına deniz ve diğer su ürünlerine yönetmemiz gerekiyor. Alternatif gelir kaynakları olarak bunu yapabilecek potansiyele de sahibiz. İlimizin bu alanda verimli potansiyele sahip olduğunu açıkça görüyoruz" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından çalıştaya Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Yetiştiricilik Bölümü öğretim üyesi Prof Dr. Cüneyt Suzer'in Ülkemizde Mavi tarım Gerçeği ve Zonguldak Su Ürünleri Üretim Potansiyeli konulu sunumu ile devam edildi.

Sonrasında Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Yetiştiricilik Daire Başkanı Tanju Özdemirden, Tarım ve Orman Bakanlığının su ürünleri yetiştiriciliğini teşviklerle desteklediğini bu sayede yetiştiricilik ve avcılık oranlarında yüzde 50'yi geçerek ülkemizin Avrupa'nın önünde olduğunu belirtti.

Sunumlarda ve konuşmalarda; Zonguldak ilinin denizde Türk somonu yetiştiriciliği için çok uygun ve elverişli bir yatırım yeri olduğu, sektörün dünyadaki ve Türkiye'deki durumu, gelecek potansiyeli, riskleri, çevresel etkileri, üretim teknolojileri, tedarik zinciri, mevzuatla ilgili hususlar, fizibilite hesapları, teşvik ve destekler hakkında bilgilendirmeler yapıldı, özel sektör tecrübeleri katılımcılara aktarıldı. Katılımcıların sektör ve yatırım hakkındaki soruları konuşmacılar tarafından cevaplandırıldı. Son bölümde ise yol haritasının belirlenmesine yönelik genel değerlendirme yapıldı.