T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

ALAPLI’DA FINDIKTA AMERİKAN BEYAZ KELEBEĞİ MÜCADELESİ TOPLANTISI DÜZENLENDİ

Yayın Tarihi : 5.10.2023

Son yıllarda özellikle Düzce, Bolu gibi yakın illerde fındıkta ciddi zararlara yol açan Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısı hakkında Alaplı'da farkındalık ve mücadele toplantısı düzenlendi. Alaplı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Ziraat Odası Başkanlığı'nın ortaklaşa düzenlediği toplantıya çok sayıda çiftçi katıldı.

Açılış konuşmalarını Zonguldak İl Tarım ve Orman Müdürü Sn.Nihat Ağan' ın yaptığı toplantıda bilgilendirme sunumunu Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Serkan Bulut gerçekleştirdi. Sunumda şu konulara dikkat çekildi.

“Amerikan Beyaz Kelebeği, 600 den fazla bitki türünde zarar vermektedir. Amerikan Beyaz Kelebeğinin rengi beyazdır. Yumurtalarını paketler halinde yaprağın üstüne bırakır bir sıvı ile birbirine yapıştırır. Bu zararlının yumurta kümelerinden çıkan yavrulara larva (tırtıl) denir. Toplu haldeki Tırtıllar (larva) uç sürgünlerden başlayarak genç yapraklarla beslenirler. İpeksi ağlar örerek daldaki yaprakları diğer yapraklarla bağlamak suretiyle tüm yeşil aksamı ve körpe, olgunlaşmaya başlamış meyveleri yiyerek verim kaybına ve ürünün tamamen yok olmasına neden olur.  Tırtıllar doğada 3 nesil olarak çoğalmaktadır. 1. nesil  mayısın ilk haftası ile üçüncü haftasında, ikinci nesil ait kelebek çıkışları ise temmuzun üçüncü haftasına rastlar. Her iki neslin kelebek uçuş süresi 24-33 gün sürmesine karşın, kelebeğin ömrü 4-15 gündür.  Kelebekler tarafından bırakılan Yumurta 1-3 günde açılır. Tırtıllar (larvalar) yumurtadan çıkarken, yumurta kabuklarını kısmen yiyerek yuvalarını (ağlarını) örmeye başlarlar. Zararlı, ağaçların toprak ile birleştiği yerlerde, ağaç kabuğunda ve çok yaşlı ağaçların kovuklarında, binaların çatı saçakları arasında bir koza içinde pupa olur. Kışı geçiren pupadan Kelebek çıkar.  Amerikan beyaz kelebeği yılda 2-3 döl verir. Şuan için yapılan saha kontrollerimizde kimyasal ilaçlamaya ihtiyaç duyulacak bir yoğunluk bulunmamakla birlikte mücadele olarak fındık dallarındaki yumurta paketleri toplanıp bahçeden uzaklaştırılmalı, aynı şekilde Haziran ve Ağustos aylarında ( Zararlının 1. döl ile 3. döl sezonunu kapsayarak) ağ içinde aktif olarak bulunan tırtıl kolonileri ile bulaşık dallar kesilerek imha edilmelidir." dedi.

Ayrıca Zonguldak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Serkan Bulut sunumunda gelen sorulara cevap vererek Amerikan Beyaz Kelebeği, fındık zararlı ve hastalıklarıyla ilgili bilgilere ilaveten fındıkta verimi artırıcı doğru uygulamaları anlattı.

Sunum sonunda Alaplı İlçe Tarım ve Orman Müdürü İzzet Yılmaz “ üretim alanlarımızın büyük çoğunluğunu oluşturan fındığımızın verim ve kalitesinin artırılması için bu tarz eğitim çalışmaları çok önemlidir. Türk fındığı dünyada 1. sıradadır ve bunu daha kaliteli ve verimli şekilde sürdürmemiz gerekiyor. Hasat döneminin sona erdiği şu günlerde gerek sürekli sahada uygulamalı eğitimlerle gerekse de tarımsal desteklerle 7/24 üreticimizin yanındayız. Sunumundan dolayı İl Müdürümüz Sn. Nihat Ağan'a, Şube Müdürümüz Serkan Bulut' a organizasyondaki desteklerinden dolayı Alaplı Ziraat Odası'na ve katılımlarından dolayı çiftçilerimize teşekkür ederim."  dedi.